Met het onvoorspelbare weer in Nederland heb je je misschien weleens afgevraagd hoe het nu eigenlijk zit met zonnepanelen en bliksem. Loop je meer risico op blikseminslag door zonnepanelen? Kan bliksem je zonnepanelen beschadigen? We zochten het voor je uit en geven je graag tips over bliksembeveiliging.

Allereerst is het goed om te weten dat de kans op blikseminslag met zonnepanelen op je dak niet groter is dan zonder panelen. Het is dan ook niet nodig om een bliksemafleiding met je zonnepanelen te laten installeren. Ook brand veroorzaakt door zonnepanelen is uitzonderlijk. Bliksem kan echter wel je systeem beschadigen.

Aarden is noodzakelijk

Het is belangrijk dat je zonnepanelen goed geaard worden. De installateur moet ze verbinden met de aardelektrode van je woning. Zo voorkom je dat er bij blikseminslag elektriciteit door de geleidende delen kunnen lopen. Het aarden is daarnaast ook belangrijk om mensen die op het dak moeten zijn te beschermen tegen elektrische schokken.

Zonnepanelen en bliksem

Door blikseminslag in de buurt van je woning kan er een plotselinge spanningspiek op het elektriciteitsnet komen. Dit kan alle apparaten in je huis treffen. Het is daarom aan te raden om gevoelige en dure apparatuur aan te sluiten op een stekkerblok met overspanningsbeveiliging. Daarmee voorkom je dat elektrische apparaten beschadigen.

Omvormers van zonnepanelen die voor de Europese markt goedgekeurd zijn, zijn verplicht voorzien van een eigen overspanningsbeveiliging. Als het onweert, moet een omvormer altijd met de wisselspanning verbonden blijven. Je mag deze niet loskoppelen. Wanneer er sprake is van een te hoge spanning of frequentie, wordt de omvormer meteen automatisch uitgeschakeld. Zo kun je jouw woning beter beschermen.

Schade voorkomen

Om te voorkomen dat je zonnepanelen door bliksem beschadigd raken is het van belang dat ze goed geïnstalleerd worden. Het legplan en de bekabeling van de panelen zijn belangrijk. De sterke elektrische velden die ontstaan door blikseminslag in de buurt kunnen bij in serie geschakelde zonnepanelen tot inductiespanningen leiden. Bij in serie geschakelde zonnepanelen zijn de panelen aan elkaar gekoppeld. De spanningen die ontstaan bij blikseminslag zijn veel hoger dan de spanning waarvoor de panelen ontworpen zijn. Hoe meer zonnepanelen in serie geschakeld zijn en hoe groter het oppervlak tussen de plus- en minkabels van de stroomkring is, hoe hoger de spanning wordt.

Anderen lazen ook:  Energie besparen op je terras

Het is daarom van belang om een niet te lange aaneenschakeling van de zonnepanelen, een string, te maken. De zonnepanelen en kabels dienen zo neergelegd te worden dat plus- en minkabels van de string geen inductielus over het dak maken. Ze moeten dichtbij elkaar heen en terug lopen. Vraag ook aan de installateur of hij hiermee rekening houdt. Vaak zien installateurs dit over het hoofd en maken toch een inductielus om te besparen op de kabellengte of arbeidsuren.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.