Vanaf volgend jaar gaan een aantal zaken op het gebied van wonen en energie veranderen. Heb je een eigen woning of ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? We zetten de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

Energielabel duurder

Ben je van plan om je huis te verkopen? Dan moet je kopers kunnen laten zien hoe energiezuinig je huis is. Dat doe je met een energielabel. Je kan nu voor een paar tientjes een energielabel online aanvragen. Volgend jaar is online aanvragen echter niet meer mogelijk. Vanaf 2021 bepaalt een expert het energielabel van je woning. De kosten voor het label stijgen daardoor. Je zal ongeveer €190 betalen.

Heb je nog geen energielabel? Dan is het verstandig om er dit jaar nog een aan te vragen. Het ‘oude’ energielabel blijft 10 jaar geldig.

Belasting op gas stijgt

Om groene energie te stimuleren verlaagt de overheid de belasting op elektriciteit en verhoogt ze de belasting op gas.

Minder budget voor duurzame energie

Vanaf 2021 wordt de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis samengevoegd met de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Het totale budget wat de overheid ter beschikking stelt voor het verduurzamen van je huis wordt daardoor minder. Ben je van plan om je huis te verduurzamen? Wacht dan niet te lang.

Postcoderoosregeling verandert

Als je graag zonnepanelen wilt maar geen eigen dak hebt, kun je gebruik maken van de postcoderoosregeling. De opgewekte stroom van de zonnepanelen wordt verkocht aan een energiebedrijf. Als deelnemer krijg je dan vanuit de energiecoöperatie een deel van die opbrengst uitgekeerd en vanuit de overheid korting op de energiebelasting die je betaalt over je eigen energieverbruik. Deze huidige postcoderoosregeling gaat echter veranderen. Het wordt een subsidieregeling. Het geld dat de energiecoöperatie verdient, bestaat straks uit de opbrengst van de verkochte stroom met aanvullend een subsidie van het rijk. Alles wordt daarmee verrekend via de coöperatie en niet meer via de eigen energieleverancier van deelnemers. Je zit als deelnemer dan niet meer vast aan een bepaalde leverancier.