Mirjam en Ben wonen sinds een half jaar samen met hun 8-jarige zoon en twee katten in een Tiny House op een vakantiepark in Nederland. Deze plek is tijdelijk en daarom zijn ze op zoek naar een andere definitieve plek, waar zij hun duurzame levensstijl kunnen voortzetten.

Ontspullen, minimaliseren en kleiner wonen. Je hoort het steeds vaker. Met je gezin in een Tiny House van een paar vierkante meter wonen, is helemaal geen gekke gedachte meer. Het is duurzaam en je leeft veel meer in de natuur. Eefje Fehres richtte Tiny House Store op, voor mensen die zo’n huisje willen (laten) bouwen. Mirjam en Ben klopten bij Eefje aan. Via haar wonen ze nu in een mooi houten huis van klein formaat. En Eefje zelf? Die is uiteraard ook bezig om haar eigen ideale Tiny House te creëren.

Het begrip Tiny House heeft nog geen vaste definitie, maar het wordt meestal omschreven als een beweegbare woning tot 50 m2 groot en beschikbaar voor permanente bewoning. Mirjam en Ben vallen met hun huisje van 15 m2 zeker onder deze categorie. Maar, daar was het ze niet zozeer om te doen. Het stel wil vooral bewuster en duurzamer leven.

Tiny House

Sprong in het diepe

“Enkele jaren geleden zaten we te bedenken dat we iets anders wilden. Geen huisje-boompje-beestje in een doorzonwoning. We zaten na te denken over emigreren, maar dat is het uiteindelijk niet geworden. Ik wilde ontspullen en kleiner wonen. Zo is het balletje gaan rollen. Via een collega kwamen we toevallig bij Tiny Houses terecht. Eigenlijk hadden we daar nog nooit van gehoord”, vertelt Mirjam. Nadat ze zich hadden ingelezen, waren ze enthousiast over het concept.

Ze vonden een mooi project met Tiny Houses, waarvoor ze zich dan ook aanmeldden. Omdat het project bijna rond was, verkochten Mirjam en Ben hun ‘normale’ huis. Uiteindelijk kreeg het project toch geen groen licht en noodgedwongen moest het gezin op zoek naar huisvesting. Via Eefje Fehres van Tiny House Store vonden ze een bouwer die al bezig was om een Tiny House te bouwen. Mirjam en Ben besloten de gok te nemen en zich te vestigen in het houten huisje van 15 m2.

TinyHouse

Water en stroom

“Eigenlijk wilden we eerste ‘afkijken’ bij andere mensen met een Tiny House, voordat we er zelf aan zouden beginnen. Maar ik denk dat het goed is dat we uiteindelijk de stap hebben moeten maken. Dit is misschien niet het perfecte huisje, maar we zitten er wel en het is een fijn plekje”, vertelt Ben. Momenteel is het huisje nog aangesloten op het stroom- en waternet en het riool, maar dat kan in de toekomst nog veranderen. Ben: “De wens is om uiteindelijk met zonnepanelen te werken. Wat het water betreft, zijn we er nog niet uit. Een waterzuiveringsinstallatie vergt veel onderhoud. Bovendien weten we niet of zo’n systeem echt minder belastend is voor de natuur dan wanneer je gewoon bent aangesloten.”

Weinig kosten

Een bijkomend voordeel van een kleine en duurzame woning zijn de lage maandlasten. “Onze algemene maandlasten zijn erg gedaald. Een standplaats is goedkoper dan de huur van een normale woning. Onze vaste lasten zijn zeker lager dan van ons eerdere huis”, zo vertelt Mirjam. In het hoogseizoen zijn ze ongeveer € 500 per maand kwijt en in het laagseizoen kan dat zomaar € 100 dalen.

Anderen lazen ook:  Waarom je hout zou moeten verven

Mirjam is zelfstandig ondernemer en Ben werkt in een psychiatrische inrichting. Door de coronacrisis zijn de inkomsten van Mirjam weggevallen, maar door de lage maandlasten is dat geen probleem. “We kunnen nu dus rondkomen van één salaris, maar uiteindelijk willen we gewoon allebei iets minder werken. Het gaat ons er vooral om dat we minder inkomen hoeven te genereren, waardoor we tijd overhouden om bewuster en duurzamer te kunnen leven, want dat kost ook tijd.”

Tiny House

Weersomstandigheden

Niet alleen de lage kosten, maar ook het buitenleven is een fijne verandering voor het gezin. “We zijn in de winter hier gaan wonen, niet het beste seizoen, maar mij bevalt het prima. De temperatuur is zodanig dat je je er prima op kunt kleden”, zegt Ben. Ze zijn nog niet helemaal tevreden over het effect van de kleine pelletkachel waarmee ze in de winter bijstoken. Beneden is de woonkamer en boven de slaapkamer.

“Warmte stijgt en je wilt niet dat het boven heel heet is als je gaat slapen. Dus daar hebben we nog wel een puzzel op te lossen”, leggen Ben en Mirjam uit. ’s Zomers hebben ze daarentegen weer last van muggen en een klamboe is dan echt een must. Ook visite uitnodigen, gaat wat moeilijker in een kleine woning. Mirjam: “Zeker met slecht weer is dat lastig. Je sociale leven wordt dan dus iets beperkter, maar dat vinden wij niet erg. Bovendien kun je ook ergens anders afspreken.”

Belangrijke levensles

Natuurlijk komen er wel vrienden langs om te zien hoe het gezin leeft. Meestal vinden ze het ruimer dan ze hadden gedacht. Ook de vriendjes van Silke komen regelmatig spelen. “Hij gaat naar een vrije school en dat is wel een milieu waar dit goed ontvangen wordt. Sterker nog, zijn vriendjes komen graag langs om hier in het bos te spelen”, vertelt Mirjam. Wat ze vooral belangrijk vinden, is dat hun zoon meekrijgt dat je je eigen keuzes kunt maken in het leven. “En dat je je keuzes niet laat sturen door verwachtingen van je omgeving. En als Silke ervoor kiest om later wel in een gewoon huis te wonen, dan is dat ook goed”, zegt Ben. “In Nederland zijn we geneigd in zekerheden te denken, maar daar kun je ook in klem komen te zitten. Door een sprong te wagen, krijg je ruimte in je hoofd en word je creatiever.”

Een community opbouwen

Tiny House

Nu ze een aantal maanden in het kleine huisje hebben gewoond, zijn ze toe aan de volgende stap en gaan ze op zoek naar een definitieve plek. Hier willen ze samen met zeven andere huishoudens die zijn aangesloten bij de vereniging een community van Tiny Houses vormen. Ze kijken enorm uit naar deze manier van samenleven: “Samen worden de dingen toch makkelijker. Je hebt straks bijvoorbeeld voor acht huishoudens maar twee wasmachines nodig. En je hoeft ook geen acht auto’s te hebben, je kunt met deelauto’s werken. Dit zijn allemaal manieren om je ecologische footprint te verkleinen. En bovenal is het gezelliger met z’n allen!”

Foto’s: Tiny House Store, Mirjam en Ben Melai

Wil je van je droom werkelijkheid maken en wonen in een Tiny House met een zelfvoorzienend energiesysteem? Bij Stroomwinkel.nl ben je aan het juiste adres voor een uitgebreid en gespecialiseerd assortiment dat speciaal toegespitst is op zelfvoorzienende energieoplossingen.

Ga voor alle producten naar www.stroomwinkel.nl.