Het kabinet gaat meer leningen mogelijk maken voor huiseigenaren om hun woning te verduurzamen. Het zogenoemde Warmtefonds wordt verder uitgebreid.

Dat staat vermeld in een brief die minister Ollongren stuurde naar de Tweede Kamer. een brief over de financiering van het Warmtefonds voor woningeigenaren die niet in aanmerking komen voor reguliere financiering. “Aantrekkelijke en toegankelijke financiering voor woningeigenaren is een voorwaarde voor een succesvolle energietransitie in de gebouwde omgeving”, schrijft de minister in de brief.

Over het Warmtefonds

Volgens minister Ollongren is er vanwege de verschillende situaties waarin woningeigenaren zich begeven een breed pakket van financieringsmogelijkheden nodig om het verduurzamen toegankelijk te maken. Veel eigenaren zetten hun spaargeld in, financieren de energiebesparende maatregelen mee in de hypotheek bij aankoop of verhogen de bestaande hypotheek. Het Warmtefonds is een belangrijke aanvulling op dit pakket. Sinds februari 2020 verstrekt het fonds leningen met een looptijd van 20 jaar. De rente is variabel en ligt op dit moment tussen de 1,6 procent tot 2,8 procent.

Niet iedereen kan echter gebruik maken van de reguliere financieringsmogelijkheden. Daarom zullen de voorwaarden verruimd worden zodat meer mensen het Warmtefonds kunnen gebruiken.

Maandelijkse kosten

De opzet van het Warmtefonds houdt er rekening mee dat woningeigenaren niet in de problemen komen door de financiering. In het bepalen van de maandelijkse terugbetaling van de lening wordt rekening gehouden met de ruimte die de aanvrager heeft. Dit wordt gebaseerd op de leennormen uit de regels van het hypothecair krediet. Over het deel wat de aanvrager vanwege zijn leenruimte niet kan aflossen wordt geen rente berekend. Wel blijft dit onderdeel van de uitstaande schuld.

Het maximale financieringsbedrag is 25.000 euro. De verwachting is dat het Warmtefonds in juli dit jaar de precieze voorwaarden bekendmaken. Op dit moment onderzoekt de Belastingdienst of het mogelijk is om de rente voor deze lening fiscaal af te trekken.

Anderen lazen ook:  Vlinders lijden onder droogte

Terugverdienen investering

Door het Warmtefonds is er voor bijzondere doelgroepen ook een aantrekkelijke lening beschikbaar waarmee ze hun huis kunnen verduurzamen. Die investering kunnen ze terugverdienen door een besparing in hun energierekening of via de waardevermeerdering van hun woning.

Het is ook mogelijk om de financiering van het Warmtefonds te combineren met anders subsidies, zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis of met subsidies vanuit de gemeenten.

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws rondom energiebesparende maatregelen en praktische tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of volg Groener Wonen op Facebook en Instagram.

Groener Wonen nieuwsbrief