Hout is een natuurlijk product en wordt vaak gebruikt in de bouw. Het kappen van bossen voor hout gaat wel ten koste van bomen. Het is daarom goed om ervoor te zorgen dat het hout zo lang mogelijk mee gaat. Hoe duurzamer het hout, des te minder bos er gekapt hoeft te worden. Maar wat is nu eigenlijk duurzaam hout verven? Door hout te verven kun je houtrot, schimmel en lelijke verkleuring voorkomen en verleng je de levensduur.

Hout beschermen

Je kan op een aantal manieren hout beschermen, bijvoorbeeld door monteren met juiste schroeven en andere ijzerwaren. Een nog veel belangrijke methode is verven. Veel mensen denken dat hout verven alleen goed is voor het aanbrengen van kleur, maar het biedt ook bescherming. Verf voor op hout wordt vaak beits genoemd.

Duurzaam hout verven

Met een goede, duurzame tuinbeits, verleng je de levensduur van hout. Het zorgt namelijk voor UV-bescherming en vochtregulatie of vochtwering. Door hout te verven bescherm je het tegen verkleuring van de zon. Ook voorkomt de beits dat vocht in het hout trekt. Als hout vochtig wordt, kan dat leiden tot houtrot en schimmel.

Duurzaam hout verven

In sommige beitsen, verven of oliƫn kunnen chemische stoffen zitten. Kies bij het verven van hout daarom het liefst voor een watergedragen product of een product op basis van natuurlijke producten zoals lijnolie. Het staat vaak op de verpakking aangegeven of het product milieuvriendelijk is of niet.

Duurzaam hout verven

Olie

Naast beits of verf kun je kiezen voor olie. Dat wordt vaak gebruikt bij vlonders, schuttingen en gevels. Een olie biedt vaak wat minder bescherming dan beits, maar heeft als voordeel dat het minder zichtbaar is. Olie kan de levensduur van hout met jaren verlengen. Ook hardhout olie en zachthout olie worden niet altijd even milieuvriendelijk geproduceerd. Controleer dit daarom wel altijd even.