Afgelopen weken vond de twaalfde nationale tuinvlindertelling plaats. Door deze telling krijgt De Vlinderstichting een beeld van welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. Zo kan zij vlinders beter helpen en beschermen.

Zo’n 14.000 mensen hebben dit jaar meegeteld en hebben meer dan 117.000 vlinders gespot. De nummer 1 vlinder, de atalanta, is maar liefst in 83 procent van de tuinen waargenomen.

Meer vlinders in het noorden

Wat opvalt in de resultaten is dat er meer vlinders geteld zijn in het noorden van Nederland. Maar liefst 79 procent van de waargenomen atalanta’s zijn boven de rivieren geteld. Bij de nummer 2 vlinder, de dagpauwoog, was dit verschil nog duidelijker te zien. Die vlinder is maar liefst in 84 procent van de tellingen in het noorden en midden van Nederland waargenomen.

“Vlinders hebben nog steeds last van de droogte van de afgelopen jaren”, vertelt een woordvoerder van De Vlinderstichting. “In de noordelijke provincies is het een beetje koeler en viel net iets meer regen. En ondanks dat deze zomer niet zo heet is, merken we nog steeds het effect van de afgelopen twee jaar.” Toch zijn er ook vlinders die juist in het zuiden meer gezien zijn, zoals de koninginnepage en het scheefbloemwitje.

Aantal vlinders blijft dalen

Ondanks dat er dit jaar meer vlinders geteld zijn dan de afgelopen twee jaren, is het aantal vlinders in ons land nog steeds aan het dalen. Wanneer je de tellingen van dit jaar vergelijkt met de tellingen in 2009 tot 2017 blijkt het aantal vlinders langzaam steeds verder te dalen.

De Vlinderstichting verzoekt daarom ook iedereen om in zijn of haar tuin de vlinders te helpen. Dat kan door nectarplanten voor de vlinders en voedselplanten voor de rupsen te planten. Bekijk onze tips voor vlinder- en bijenplanten.

Top 10 vlinders die gespot zijn

  1. Atalanta
  2. Dagpauwoog
  3. Klein koolwitje
  4. Groot koolwitje
  5. Citroenvlinder
  6. Boomblauwtje
  7. Klein geaderd witje
  8. Bruin zandoogje
  9. Bont zandoogje
  10. Gehakkelde aurelia
Anderen lazen ook:  Overheid wil 10% meer bos in Nederland

De complete lijst met waargenomen vlinders is te vinden op de website van De Vlinderstichting.

Bron: De Vlinderstichting

Winactie Groener Wonen nieuwsbrief Gardenlovers.nl Allium bloembollen