Wist je dat we gezamenlijk in één week tijd thuis ruim 60 miljoen boterhammen van de afvalbak kunnen redden? Simpelweg door niet te verspillen. Op Duurzame Dinsdag 7 september opent Samen Tegen Voedselverspilling samen met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen de derde nationale Verspillingsvrije Week. Doe jij ook mee?

Bakkers en supermarkten helpen tijdens deze nieuwe campagne van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling mee om broodverspilling onder consumenten te voorkomen. Zo plakken zij op maar liefst 3 miljoen broden de sticker ‘Eet jij ook elke boterham?’. Brood is het meest verspilde product door Nederlandse huishoudens, gevolgd door zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees. Al deze producten spelen de hoofdrol tijdens de nationale Verspillingsvrije Week van 7 t/m 13 september.

Belangrijkste klimaatmaatregel

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Het verminderen van voedselverspilling is wereldwijd een van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering.* Veel mensen weten dit nog niet en dat maakt onze campagne zo relevant. Tegelijkertijd is het mooie daarvan: iedereen kan eraan meedoen en iets positiefs bijdragen. Elk kapje brood of uitgeknepen zuivelpak telt. Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel, dat is ca. 40 miljoen kg minder CO2 uitstoot.”

Verspillingsvrije week in het hele land

Van 7 t/m 13 september vinden door het hele land activiteiten plaats ter inspiratie om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren. De activiteiten rondom brood zijn hier onderdeel van. Elke Nederlander kan gemiddeld 4 boterhammen per week van de afvalbak redden. Door brood in te vriezen en van het oude brood wat lekkers te maken, kunnen we verspilling voorkomen. Elke boterham is het waard om op te eten. Ga óók voor verspillingsvrij!

Anderen lazen ook:  Een miljoen huizen met zonnepanelen