Komende maand krijgen maar liefst 800 Nederlanders een Tuiny Forest, een minibos van 6 m2 in eigen achtertuin. Hiermee dragen zij bij aan de biodiversiteit. IVN Natuureducatie en duurzame plantenwebshop Sprinklr, die samen het project Tuiny Forest zijn gestart, zijn overweldigd door de grote animo. ‘Het is fantastisch dat steeds meer mensen het belang gaan inzien van natuur in de eigen omgeving’, reageert Maarten Bruns van IVN.

Het Tuiny Forest bestaat uit inheemse planten en bomen. De minibossen zijn erg populair. Al een maand zijn de Tuiny Forests uitverkocht. ‘De mensen die kiezen voor een Tuiny Forest hebben vaak gelezen over de achteruitgang van biodiversiteit, maken zich zorgen en dragen graag in hun eigen ruimte bij aan een verbetering’, licht Liedewij Loorbach van Sprinklr toe.

Vanwege de grote populariteit, kan er inmiddels worden ingetekend op een nieuwe lading Tuiny Forests. In maart 2021 zullen deze minibossen verzonden worden.

Wat is een Tuiny Forest?

Een Tuiny Forest bestaat uit 5 inheemse heesters en 5 inheemse bomen en een zakje met inheemse zaden. Een Japanse methode toonde aan dat bossen sneller groeien als je ze dichtbij elkaar plant op 6 m2. Het advies is daarom ook om de bomen en heesters zo te planten zodat je snel de bossen helpt groeien en de bodemkwaliteit helpt verbeteren. Zo zou er binnen twee jaar een kleine wildernis in de tuin ontstaan die het dierenleven een handje helpt. Vogels en egels kunnen er bescherming en eten vinden en dieren kunnen zich erin voortplanten. Hoe meer van deze kleine bossen Nederland zal hebben, hoe meer kans soorten hebben om te overleven.

Een Tuiny Forest bestaat uit 5 inheemse bomen en 5 inheemse heesters en een zakje met inheemse zaden. Door de bomen en heesters dicht bij elkaar te planten op 6 m2 – een beproefde Japanse methode voor snelle herbebossing- groeit het bosje extra snel, en verbetert de kwaliteit van de bodem ook in rap tempo. Op die manier staat er binnen twee jaar een kleine wildernis in de tuin, waarin vogels en egels bescherming en eten vinden, allerlei nectarslurpers voedsel kunnen vinden en waar diertjes zich kunnen voortplanten. Hoe meer van dit soort eilandjes door Nederland, hoe meer kans soorten hebben om te overleven.

Anderen lazen ook:  Elektrische motorfiets steeds populairder

Bron: IVN