Met de hittegolven van de afgelopen tijd zijn we allen op zoek naar manieren om ons huis te koelen. Wist je dat een groene dak of groene tuin je ook kan helpen? Stenen houden namelijk langer warmte vast dan beplanting. Een groen dak of groene tuin is niet alleen verkoelend, maar geeft ook nog eens een positieve bijdrage aan het milieu en het dierenleven. In steeds meer gemeenten kun je subsidie krijgen voor het vergroenen van je tuin of dak. Benieuwd of jouw gemeente subsidie geeft? Kijk dan op Groenesubsidiewijzer.nl.

De Groenesubsidiewijzer

De Groenesubsidiewijzer is gelanceerd door Milieu Centraal en geeft een actueel overzicht van beschikbare subsidies voor het vergroenen van tuinen. In de subsidiewijzer kun je vinden of jouw gemeente subsidies verstrekt en onder welke voorwaarden. Zo kun je zien of jij met subsidie een groen dak kan aanleggen, je regenpijp kan afkoppelen of je tegels kan vervangen voor planten.

Groene daken met de buurt

Een aantal subsidies zijn alleen beschikbaar onder bepaalde voorwaarden. Sommige gemeenten stellen bijvoorbeeld als eis dat je minimaal over een aantal vierkante meters aan dakoppervlak beschikt om subsidie  voor een groen dak te krijgen. Een tip van Milieu Centraal is om samen met je buren subsidie aan te vragen. Op die manier maak je de hele buurt op een goedkopere manier een stuk groener.

Waarom een groene tuin?

Een groene tuin draagt positief bij aan het milieu. Het werkt verkoelend en zorgt tegelijkertijd ook voor minder wateroverlast. Planten vangen een deel van het regenwater op en zorgen ervoor dat het overtollige regenwater makkelijker in de bodem zakt. Met een duurzame tuin ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering, namelijk droogte, hitte en extreme neerslag.

Door je regenpijp af te koppelen en een regenton te plaatsen kun je regenwater opvangen en gebruiken voor je tuin. Tijdens droge periode scheelt dat enorm in je waterverbruik.

Anderen lazen ook:  Duurzaam tuinieren doe je zo!

Groener Wonen nieuwsbrief