Een makkelijke manier om energie te besparen is door energiezuinig te gaan koken. Stop alle ingrediënten in een pan, breng het aan de kook en zet de pan met eten in de isolerende Ecostoof. Het eten blijft vervolgens gedurende lange tijd zo heet dat het vanzelf gaart, zonder energie en zonder aanbranden. Zo heb je tijdens het koken ook tijd om andere dingen te doen.

De Ecostoof is een product van ontwerpers Caro Niestijl en Iris van de Graaf. Caro Niestijl is, naast Ecostoof ondernemer, architect en werkt daarbij aan duurzaamheid en isolatietechnieken. Caro was gegrepen door de oude techniek van ‘isolatiekoken’. Ecostoof ondernemer Iris van de Graaf is als industrieel ontwerper gespecialiseerd in eco-design en tevens oprichter van Stichting Van Eigen Erf, een landelijk netwerk van biologische boeren en tuinders met lokale producten.

CO2 besparing 

Volgens Ecostoof bespaart een huishouden in Nederland met hun product ieder jaar minstens 14 kg CO2. Dat is een besparing van 30% van de gemiddelde CO2 uitstoot voor koken. Als 1% van de gezinnen in Europa een Ecostoof zou gebruiken, levert dat een besparing op van circa 1,5 miljoen x 14 kg CO2= 21.000 ton CO2 per jaar. De bespaarde CO2 is vergelijkbaar met de CO2 uitstoot van 2200 keer met een auto de wereld rond rijden.

Inspiratie nodig voor gerechten die je kan klaarmaken in de Ecostoof? Lees dan het kookboek ‘Langzaam Lekker’.

Groener Wonen nieuwsbrief