Veel Nederlanders zijn bereid andere levensmiddelen te kopen als daarmee de stikstofuitstoot wordt verminderd, zo blijkt uit opinieonderzoek in opdracht van Blije Kip. Vlees en zuivel worden het meest genoemd en op de gedeelde derde plaats staan vis en eieren.

Vlees wordt met afstand het meest genoemd als levensmiddel waarvoor men bereid is een variant te kopen als dat helpt de stikstofuitstoot te verminderen. Vlees (64%) wordt gevolgd door zuivel (48%) en vis en eieren (beide 40%). Veel mensen zijn ook bereid minder vlees te eten (81%) of minder zuivel te eten/drinken (75%).

Witte eieren duurzamer dan bruine

Een van de bedrijven die een variant van een levensmiddel met minder stikstofbelasting aanbiedt, is Blije Kip. Zij hebben onlangs zogenaamde Witjes op de markt gebracht. Wat niet veel Nederlanders weten is dat witte eieren een lagere uitstoot hebben dan bruine eieren. In het onderzoek van Blije Kip geeft slechts zestien procent aan hiervan op de hoogte te zijn. Jongeren lijken hierin bewustere consumenten te zijn. In de leeftijdsgroep tot dertig jaar is 22 procent hiervan op de hoogte.

Waarom zijn witte eieren milieuvriendelijker? Diergedragsdeskundige Eva Topelberg legt uit: “Kippen die witte eieren leggen, hebben minder voer nodig. Minder voer betekent minder uitstoot. De CO2-voetafdruk is vier procent lager. Dat lijkt weinig, maar alle kleine beetjes helpen.”

Witjes van Blije Kip

De Witjes van Blije Kip komen van traditionele Nederlandse boerenbedrijven. Deze familiebedrijven doen er alles aan de kippen een comfortabel leventje te geven. Zo lopen de kippen lekker buiten te scharrelen en zijn er speciale kipspeeltjes als een kipschommel en graantap voor ze. De kippen die Witjes leggen, hebben maar liefst twaalf hectare buitenruimte ter beschikking om elke dag lekker vrij rond te scharrelen.

Witjes zijn de eerste vrije uitloopeieren met het keurmerk on the way to Planet Proof èn ze hebben de maximale 3-sterren van de Dierenbescherming.

Anderen lazen ook:  Wonen en energie: Wat verandert er volgend jaar?

Groener Wonen nieuwsbrief