Als je gaat isoleren, zijn er veel verschillende materialen waar je voor kunt kiezen. Elk isolatiemateriaal heeft zo z’n specifieke eigenschappen. Het is daarom van belang om je vooraf goed te informeren over welk materiaal bij jouw wensen en je woning past.

Groene Bouwmaterialen

Om je huis zo duurzaam mogelijk te maken kun je kiezen voor ecologisch isolatiemateriaal. Groene Bouwmaterialen, gevestigd in Oudheusden is een complete bio-bouwmarkt. Wij zijn gespecialiseerd in biobased en écht circulaire bouwmaterialen. Wat isolatie betreft bijvoorbeeld bieden wij vooral verschillende natuurlijke materialen die goed isoleren in de winter, maar ook bescherming geven tegen de hitte in de zomer.

Biobased bouwmaterialen

Natuurlijke isolatie heeft biologische vezels als basis. Biobased bouwmaterialen hebben dankzij hun complexe samenstelling als voordeel dat ze dampopen en vochtregulerend zijn, isolerend én een goede faseverschuiving. Ook akoestisch scoren deze materialen veel beter. Dampopen wil zeggen dat het materiaal vochtregulerend is en als het ware voor een ademend huis zorgt. Hierdoor ontstaat er een gezond binnenklimaat en je hebt geen last van vochtproblemen. Het vocht dat vrijkomt tijdens het koken, douchen of de aanwezigheid van mensen kan het huis als het ware verlaten via het dak en de muren als het dampopen gebouwd is.

Groene Bouwmaterialen

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een goed voorbeeld van een natuurlijk materiaal dat bijdraagt aan een comfortabele leefruimte en de stabiliteit van de luchtvochtigheid. Houtvezelisolatie wordt gemaakt van de reststroom van de houtindustrie. De natuurlijke houtvezel kan 15 procent aan vocht opnemen en afgeven. Voor een nog beter effect kun je de wanden afwerken met kalkstuc of leemstuc.

Kalkhennep

Naast houtvezel is ook kalkhennep een effectief isolatiemateriaal. Hennep groeit in korte tijd erg snel op alle typen grond en slaat heel veel C02 op in haar vezels. Het toepassen van hennep zorgt ervoor dat de ecologische voetafdruk van je gebouw laag tot zelfs negatief wordt. Het materiaal is recyclebaar, licht, stevig in combinatie met kalk en schimmelwerend.

Schapenwol

Wil je isoleren in een monument, boot, camper of tiny house dan is schapenwol een goede keuze. Schapenwol is net als voorgaande materialen vochtregulerend en dampopen en het werkt goed als akoestisch isolatiemateriaal. Daarnaast kan schapenwol 33 procent van het eigen gewicht aan vocht opnemen zonder af te doen aan de isolatiewaarde.

Kurk

Nog zo’n natuurproduct dat uitermate geschikt is voor isolatie is kurk. Om kurk te maken, wordt de schors van de kurkeik ontdaan van houten deeltjes en vervolgens vermalen tot korrels die vervolgens tot kurkplaten worden geëxpandeerd. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, is kurk voor termieten en muizen niet interessant vanwege natuurlijke harsen die er in zitten. Kurk biedt een thermische en akoestische isolatie en je kunt het direct stucen.

Katoen

Een ander interessant isolatiemateriaal is katoen van kleding die niet meer gedragen wordt en anders op de afvalberg terecht zou komen. Metisse isolatie bestaat voor 85 procent uit katoen dat lokaal wordt ingezameld, gesorteerd, gewassen en verwerkt . en als hulpmiddel 15% bicovezels. Hierdoor is het vooral een erg duurzaam recycling product. Metisse heeft brandklasse B, heeft erg goede isolerende en uitstekende akoetische eigenschappen.

Inspiratie

Voor voorbeelden van verbouwen en renoveren, ecologisch bouwen, restauratie van woningen, gebouwen of Tiny house met natuurlijke bouwmaterialen zie https://www.groenebouwmaterialen.nl/referenties/

Kijk voor meer écht duurzame bouwmaterialen, isolatiematerialen, natuurverf, lage temperatuur verwarming, groene daken en nog veel meer op www.groenebouwmaterialen.nl

Groene Bouwmaterialen

Wij zijn dé webwinkel en groothandel in ecologische bouwmaterialen.

+31 (0)416 53 19 02

info@groenebouwmaterialen.nl