De eerste muggen zijn al weer gespot. Door de warme start van het jaar zal naar verwachting de eerste piek zich komende maand al aandienen en dat is relatief vroeg. Dat melden experts van Wageningen University aan NU.nl op basis van voorspellingsmodellen en data van de website Muggenradar.nl.

Zo’n twintig jaar geleden doken de eerste muggen pas eind mei op, terwijl ze tegenwoordig al eind april te zien zijn. Een boswachter in de Drunense Duinen meldde eerder deze maand aan Omroep Brabant al een opvallende toename van muggen te zien. Volgens hem zullen de problemen door de klimaatsverandering ook alleen maar groter worden.

Gevaren door klimaatverandering

Ook experts waarschuwden eerder al over de toename in het aantal muggen en met name ook de gevaren daarvan voor onze gezondheid. Wetenschappers hebben eerder al gewaarschuwd dat er meer tropische infectieziekten naar Europa kunnen komen via muggen en teken. Muggen kunnen meer en langer ziekten verspreiden doordat ook in milde klimaten als Europa het steeds warmer wordt. Daarnaast dragen ook het aantal reizen en de toenemende globalisering hieraan bij.

Wat kun je doen tegen muggen?

Door jouw steentje bij te dragen om de klimaatimpact te verkleinen, kunnen we hopelijk de toename minderen. Wanneer je al een mug in huis hebt, zijn er een aantal dingen die je kan doen om haar op afstand te houden:

  • Dek je regenton af en haal stilstaande waterplasjes weg.
  • Lok natuurlijke vijanden naar je tuin
  • Plaats horren voor je raam en deur en slaap eventueel onder een klamboe
  • Huismiddeltjes als citroenschillen op je nachtkastje kunnen ze weren
  • Plaats muggenwerende kruiden en planten in je tuin
  • Smeer je in met DEET

Natuurlijke vijanden van de mug zijn onder andere kikkers, salamanders en libellenlarven. Plaats genoeg planten in je natuurlijke vijver om ze aan te trekken. Ook vissen eten graag de larven van muggen.

Anderen lazen ook:  Subsidies voor het vergroenen van je tuin of dak

 

Groener Wonen nieuwsbrief