Aardgas verdwijnt steeds meer uit woningen. Bij nieuwbouwwoningen wordt er al gekozen voor duurzame warmteopwekkers die niet meer op gas werken, zoals een All-electric warmtepomp of een groen warmtenet. Bij duurzame renovaties of verbouwingen, wordt vaak gekozen voor een HR-ketel, een hybride warmtepomp en een All-electric warmtepomp. Om de warmteopwekker optimaal te laten werken en nog meer energie te besparen, kan ook het afgiftesysteem vervangen worden. Met Low-H2O radiatoren van Jaga wordt een woning snel verwarmd op zeer lage watertemperaturen. Maar wanneer kies je nu voor welk systeem?

Koeling

Welke duurzame warmteopwekker er ook in de woning wordt gekozen, met de Low-H2O radiatoren van Jaga kun je altijd duurzaam verwarmen én koelen. Jaga biedt twee soorten koeling; niet-condenserend en condenserend. Bij niet-condenserende koeling, ook wel light cooling genoemd, wordt de ruimte vooral verfrist en kan de kamertemperatuur 3 tot 5 graden dalen. Condenserende koeling (deep cooling) is vergelijkbaar met airconditioning, maar is veel zuiniger. Het systeem werkt actief mee om warmte en overtollig vocht aan de ruimte te onttrekken.

HR-ketel en Strada

Wordt een bestaande woning verduurzaamd, maar kan deze nog niet van het gas af? Dan is een HR-ketel een slimme keuze. Deze ketel heeft een hoger rendement en daarmee wordt al op de energiekosten bespaard. Om nog extra te besparen, kan ook het afgiftesysteem aangepakt worden. Low-H2O radiatoren, bijvoorbeeld Strada van Jaga werken perfect op hele lage watertemperaturen.

Hybride warmtepomp en Strada Hybrid

Is de woning nog niet volledig geïsoleerd? Dan is een hybride warmtepomp een goede tussenstap. Deze warmtepomp wordt gekoppeld aan de cv-ketel. Er wordt dus gebruik gemaakt van zowel een natuurlijke energiebron (via de warmtepomp) als van gas (via de cv-ketel). Op extreem koude dagen springt de cv-ketel bij om het toch behaaglijk warm te krijgen. Op deze warmtepomp kan Strada Hybrid worden aangesloten voor verwarming en niet-condenserende koeling. Dit milieuvriendelijke systeem koelt met een watertemperatuur van 16 graden en koelt daarmee drie keer zoveel als vloerkoeling.

All-electric warmtepomp en Briza

Met een All-electric warmtepomp is er geen gasaansluiting meer nodig. De warmtepomp zorgt zelfstandig voor het verwarmen van de woning en warm water. Op deze warmtepomp werken alle hybride en dynamische radiatoren van Jaga om te verwarmen én te koelen. Voor niet-condenserende koeling (light cooling) is Strada Hybrid geschikt. Is er de wens om actief te koelen om de ruimte nog koeler te maken? Dan is Briza van Jaga het geschikte toestel. Briza maakt gebruik van condenserende koeling en koelt met een watertemperatuur vanaf 7 graden.

Doorloop de Jaga routekaart en ontdek welke oplossing het meest geschikt is voor elk van deze duurzame warmteopwekkers:

http://jaga.nl/routekaart