Vanaf juni 2021 zit er in Nederland ook statiegeld op de kleine plastic flessen. Daarnaast komen er ook meer inleverpunten op de grotere stations.

Een mooie stap om de grote hoeveelheid zwerfafval door plastic flesjes te verminderen. Jaarlijks belanden in Nederland 70 miljoen plastic flesjes op straat of in de natuur.

Opruimacties van afval niet succesvol

Pilots vanuit bedrijfsleven en overheid om consumenten te bewegen geen zwerfafval te veroorzaken en zwerfafval op te ruimen bleken niet succesvol. Statiegeld blijkt de enige oplossing om te voorkomen dat plastic flesjes massaal in het milieu belanden. Het te verwachtten besluit – dat werd aangekondigd in eerdere overleggen – beëindigt een jarenlange strijd tussen bedrijfsleven en milieuorganisaties rond statiegeld op kleine plastic flesjes en dient tevens als opmaat naar statiegeld op blikjes.

Plastic Soup Surfer doorbrak vastzittende statiegeldstrijd met petitiemotie

De doorbraak op het vastzittende statiegeld-dossier werd bereikt door een verandering in aanpak. De zogenoemde ‘Plastic Soup Surfer petitiemotie’ in februari 2017 bracht een resultaatgerichte oplossing. Ten eerste werd de invoering van statiegeld op plastic flesjes losgekoppeld van statiegeld op blik. Ten tweede werd er op resultaat gestuurd (minder plasticflesjes in het milieu) in plaats van op het middel (statiegeld). De Plastic Soup Surfer petitiemotie werd zonder stemming overgenomen door het kabinet. Om aandacht te richten op zijn petitie voor statiegeld op kleine flesjes ondernam Merijn Tinga, alias de Plastic Soup Surfer een record surfexpeditie over de Noordzee. Hij surfte op 2 september 2016 als eerste van Scheveningen naar Engeland. Hij deed dit  bovendien op een kitesurfboard gemaakt van plastic flesjes.

Uitbreiding naar blik?

Op dit moment gaat de nieuwe regel alleen gelden voor kleine plastic flesjes. Voor blik is er nog geen statiegeld ingevoerd. Volgens Natuur & Milieu is er geen reden om aan te nemen dat we blikjes zonder statiegeld wél succesvol uit het afval gehaald kunnen houden. De organisatie hoopt daarom dat een invoering voor blikjes snel zal volgen.

Anderen lazen ook:  The Flower Farm verkoopt miljoenste palmolievrije kuipje

Bronnen: Plastic Soup Surfer, Natuur & Milieu