Kerstmis is helaas weer voorbij. Ben jij al druk bezig om je versieringen en kerstboom op te ruimen? Gooi je spullen niet zomaar weg. Versieringen kun je prima volgend jaar weer gebruiken. Je kan je kerstboom hergebruiken in je tuin.

Een kerstboom kan je prima gebruiken als conifeer. Kleinere bomen die op pot gekweekt zijn doen het erg goed in de tuin. De ene kerstboomspar doet het beter dan de andere, maar probeer het eens uit.

Kerstboom hergebruiken in je tuin

Voordat je jouw kerstboom gaat hergebruiken in de tuin is het verstandig om de boom eerst te laten acclimatiseren. Plaats hem tijdelijk in een koele omgeving, zoals je schuur of garage. Wanneer het niet vriest, kan de boom in de volle grond. Als de grond wel bevroren is, is het slim om je boom in een kuil met de pot er nog omheen te planten. Op deze manier loop je minder risico dat de wortels gaan bevriezen.

Alternatieve manier

Wil je geen kerstboom in je tuin, maar wil je ook niet dat de boom op de brandstapel terecht komt? Hergebruik dan delen van je kerstboom. Snijd de takken af en dek daarmee de vorstgevoelige planten in je tuin af. Wanneer het na een periode van zacht weer opeens gaat vriezen, zijn tuinplanten vaak onvoldoende beschermd en kunnen ze vorstschade oplopen. Leg de takken van je kerstboom losjes over de planten heen. Je kan ook de takken rondom de plant in de grond zetten om ze te beschermen tegen de koude wind. Zo krijgt je boom toch een nieuw doel en hebben je planten gelijk een betere overlevingskans.

 

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook:

Groener Wonen nieuwsbrief