De zomers worden steeds warmer. De zomer van 2019 schaart zich zelfs in de top 3 van warmste zomers ooit. Zo’n zinderend warme zomer zal geen uitzondering zijn en als we de vooruitzichten zien. Tijdens warme dagen houd je je huis graag koel. Wist je dat je door te isoleren ook je woning koeler kan maken? We leggen je uit hoe isolatie voor een koelere woning zorgt.

Niet alleen in de winter van belang

Bij isolatie denk je al snel aan de winter, aan het binnen houden van de warmte en aan het besparen van energie. Toch speelt isolatie ook in de zomer een heel belangrijke rol, vertelt Joss Linssen, directeur van isolatiebedrijf Isotech. “Isolatie is onmisbaar als je warmte buiten wilt houden en een koelere woning wilt hebben. Waar mensen vooral aan de besparing in de winter denken, valt er met goede isolatie ook in de zomer veel te winnen op het gebruik van bijvoorbeeld airconditioning. Zie je geïsoleerde huis als een thermoskan. Doe je er warme koffie in, dan blijft het warm, maar doe je er ijskoud water in, dan blijft het koud. Door het huis in te pakken met een thermische isolatielaag kun je het huis langer koel houden, doordat de warmte buiten blijft. De warmte moet meer moeite doen om binnen te dringen.”

Wanneer je met isolatie voor een koelere woning gaat zorgen is het wel van belang dat je huis blijft ademen. Isotech maakt daarom uitsluitend gebruik van Isopearls, parels die samen met een bindmiddel worden ingespoten in de spouwmuur en zo de ruimte vullen. “Hiermee voorkom je dat het huis gaat ‘zweten’ en het binnen onaangenaam wordt.” Joss vergelijkt het met een hardloper die zich hult in een synthetische jas. Bij de keuze voor een isolatiemateriaal is het daarom belangrijk om te kijken of het materiaal wel ademt.

Anderen lazen ook:  Zonneboiler

Isolatie voor een koelere woning

Om de warmte buiten te houden, is vooral het isoleren van de spouwmuur en het dak van belang. “De zon schijnt vaak lang en fel op het dak van je huis, net als op de muren”,  zo legt Joss uit. “Dit zijn dan ook de belangrijkste onderdelen als het gaat om het buiten houden van de warmte. De isolatie van de vloer is vooral in de winter belangrijk, de vloer is namelijk van zichzelf al een stuk koeler.”

Oververhitte nieuwbouw

Naast alle positieve effecten van isolatie voor een koelere woning, kan het ook voorkomen dat een té goede isolatie op zomerse dagen het huis te warm houdt. Joss Linssen legt uit dat dit vooral voorkomt bij nieuwbouw huizen. “De isolatie-eisen voor nieuwbouw huizen zijn torenhoog. Alles is tip-top geïsoleerd, denk aan spouwmuur, vloeren, dak, maar ook aan dubbel of zelfs triple glas. De warmte kan in dit soort huizen echt niet meer ontsnappen. In de winter is dat fijn, maar in de zomer kan dit voor oververhitting zorgen. Wat voor alle huizen geldt, is op die momenten voor nieuwbouwhuizen extra belangrijk. Ventileren, ventileren, ventileren! Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe belangrijker ventileren wordt. Houd ’s nachts de ramen open om het huis te laten afkoelen en voorkom zo veel mogelijk dat de woning opwarmt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede zonwering.”

Dit artikel komt uit Groener Wonen magazine 02 2020. Meer weten over je huis energiezuinig koelen? Bestel het Groener Wonen magazine online via Vipwinkel.nl.

Groener Wonen nieuwsbrief