Vereniging Elektrische Rijders is dé vereniging in Nederland voor iedereen die elektrisch rijdt. De Vereniging is niet alleen een platform om kennis en ervaring over elektrisch rijden uit te wisselen. Het houdt zich ook bezig met de politiek en ontwikkelingen rondom dit onderwerp. Koos Burgman is voorzitter van de vereniging. Samen kijken we hoe  hybride auto’s er in ons land voor staan.

Op 31-06-2021 stond de teller van het aantal plug-in hybride personenauto’s (PHEV) in Nederland op 120.105. Daarmee beslaat het bijna 1,5% van het Nederlandse wagenpark in de klasse M1 (auto’s). Tegenover dit aantal hybride auto’s staat op dat moment een aantal van 191.265 elektrische auto’s, wat een aandeel van 2,2% van het wagenpark beslaat. Hoewel er in Nederland dus ruimschoots meer volledig elektrische auto’s dan hybride auto’s rondrijden, wint deze laatste categorie de afgelopen tijd wel terrein.

Volgens Burgman zijn daar verschillende verklaringen voor. “In de eerste plaats zijn veel meer fabrikanten plug-in hybrides gaan maken. Deze auto’s hebben zij nodig om aan de uitstootverplichting te voldoen.” Dat zijn regels voor de fabrikant omtrent het produceren van auto’s en de CO2-uitstoot die deze auto’s leveren. “Daardoor is het aantal hybride auto’s dat fabrikanten op de markt brengen versneld gestegen.” Daarnaast wijst Burgman nog een reden aan. “We hebben te maken gehad met een flinke brandstofstijging. Dat kwam door extra behoefte aan brandstof en een schaarste aan benzine, gecombineerd met de productiebeperkingen in olieproducerende landen. Enfin, we merken dan direct dat zo’n ontwikkeling een impuls geeft aan het elektrisch rijden. Want de prijs om elektrisch te rijden, ligt veel lager, zeker als je je eigen elektra gebruikt om op te laden.”

elektrisch rijden, elektrische auto, Harm zeven, groener wonen

Kostenplaatje

Burgman legt uit, terugslaand op de ontwikkelingen rondom de brandstof, dat het belangrijk is om niet alleen te kijken naar de aanschafprijs, maar naar de TCO. De total cost of ownership. “De hybride-versie kost vaak meer dan de benzineversie. Maar als je kijkt naar de verdere kosten en een berekening maakt op basis van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, kun je een betere inschatting maken van de TCO. Hierin worden namelijk ook de kosten na aanschaf meegenomen.”

Anderen lazen ook:  Welke band is geschikt voor de elektrische auto?

Gebruik maken van je eigen elektriciteit, liefst nog van je eigen zonnepanelen, maakt elektrisch rijden dan een heel aantrekkelijke optie. “Daarnaast is er nu nog sprake van een korting op de motorrijtuigenbelasting”, weet Burgman te vertellen. “Deze wordt in de komende jaren echter afgebouwd.” Volledig elektrische auto’s  betalen geen motorrijtuigenbelasting, plug-in hybride auto’s krijgen een korting van 50%. Dit belastingvoordeel geldt momenteel nog tot 2024.

Elektrische auto oplaadpunt

Hybride auto’s als overgangsfase

Hoewel er dus steeds meer plug-in hybride auto’s op de weg rijden in ons land, wordt deze vorm eerder gezien als tussenoplossing dan als een oplossing voor de lange termijn. “Uiteindelijk is dit een tussenfase tussen benzine en elektrisch rijden”, begint Burgman. “Om te beginnen, is de hybride auto een vrij dure auto in productie. Het vereist behoorlijk wat CO2-inspanning om deze auto te maken. Niet gek als je bedenkt dat deze auto in essentie dubbele technologie gebruikt. Als je kijkt naar de klimaatdoelen en de gedrevenheid van de regering, kun je ervanuit gaan dat dit slechts een onderdeel is in de overgang van benzine naar elektrisch.”

Toch kiezen nu veel mensen voor deze vorm van mobiliteit. “Dat is ook logisch. Voor veel mensen die de overstap willen maken naar volledig elektrisch leeft nog steeds de angst dat zij stil komen te staan met een lege accu. De hybride auto biedt dan een mooie tussenoplossing. Je kunt elektrisch rijden, maar kunt altijd terugvallen op de verbrandingsmotor.”

De meeste hybride auto’s hebben in de praktijk een actieradius van zo’n 40 tot 60 km elektrisch rijden. Dat maakt het voor de gemiddelde Nederlander prima haalbaar om op en neer naar het werk te rijden. Zeker als op het werk een laadpaal beschikbaar is. “Het is een hele mooie manier om mensen kennis te laten maken met elektrisch rijden”, vertelt Burgman. “Je leert mensen omgaan met laden en laat ze proeven van hoe het elektrisch rijden in de praktijk werkt. Dat maakt de overstap naar een volledig elektrische auto in de toekomst misschien wel makkelijker.”

Dit artikel is eerder verschenen in Groener Wonen 03 2021.