Dat het steeds warmer wordt, hoeven we je niet meer te vertellen. Terwijl we vroeger het liefst onze woning op het zuiden richtten, merken we nu dat dat niet altijd ideaal is. De warmte kruipt al snel je woning binnen via de grote ramen en een binnenruimte afkoelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Je huis een kwartslag draaien is natuurlijk geen optie. Hoe kan je dan wel zorgen dat het binnen minder snel warm wordt? Je leest het in dit artikel!

Houd de zon op tijd tegen

Voorspelde de weerman een warme dag met veel zon? Dan is het beste wat je kan doen de gordijnen dicht houden. Gewone gordijnen doen al veel, maar nog beter is het als je voor speciale zonwering gaat. Zonwering voor ramen binnen werkt extra goed tegen de zon, zeker als je ze op maat laat maken. Dan kan je er echt voor zorgen dat het licht en de warmte aan alle kanten tegengehouden wordt. 

Hoe hard je de zon wil tegenhouden, bepaal je zelf. Je kan voor volledige zonwering gaan – een echte aanrader voor bijvoorbeeld dakramen op de zolderverdieping. Maar ook lamellen kunnen een stijlvolle optie zijn. Dan kan je de mate van afscherming zelf regelen. 

Liever toch nog een streepje zon?

Wil je wel de warmte wat tegenhouden, maar ook nog wat licht vangen? Dan moet je compromissen sluiten. Helemaal koel zal je het niet houden, want wanneer er licht binnenkomt, heb je ook de warmte mee. 

Vind je dat niet zo erg, of heb je ramen op een koelere kant, dan zijn vitrages een prachtige oplossing. Die filteren het licht – ideaal bijvoorbeeld als je overdag normaal je tv- of computerscherm niet goed kan zien door de lichtweerkaatsing, maar zorgen wel dat je blijft genieten van daglicht. Met overgordijnen, zonwering of rolluiken zit je toch al snel in het donker. 

Anderen lazen ook:  Hoe maak ik mijn tuin zomerklaar?

Voor een groter budget

Ben je nog aan het (ver)bouwen? Dan kan je maar beter nu al je voorzorgen nemen op nog warmere zomers. Een airco klinkt fijn, maar verbruikt enorm veel energie. Ga dan eerder voor zonneschermen aan de buitenkant van je huis of een luifel voor de grote ramen. Je houdt de zon namelijk best tegen nog voor ze in de woning zit. 

En een echte investering in de toekomst – maar jammer genoeg eentje dat wat geduld vraagt: een grote boom planten voor je raam. Een boom geeft in de zomer 24 uur per dag gratis airco en een prachtige plek om in de schaduw te kunnen lunchen ’s zomers. Maar om groen te wonen kan je ook kleiner starten: denk aan een groene oprit, struikjes in de tuin, borders in plaats van gras en klimplanten zoals hortensia’s of een blauwe regen rond je terras. Laat dan die zon en natuurlijke airco maar komen!