Restaurants laten zien dat zij zich inzetten tegen voedselverspilling met het nieuwe #verspillingsvrij-logo. Kun je een maaltijd niet helemaal op? Dan kun je in deelnemende restaurants vragen om een foodybag waarmee je het eten naar huis kan nemen. 

Jaarlijks verspillen we in Nederland zo’n 2 miljoen ton voedsel. Zo’n 14% van die verspilling ontstaat in de horeca. Zonde van het lekkere eten, maar ook zonde van de waardevolle grondstoffen zoals water en energie die verloren gaan. Daarom hebben de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de Rabobank de Food Waste Challenge in het leven geroepen om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. Dit initiatief is deels gefinancierd door het ministerie van LNV.

Food Waste Challenge voor de horeca

Tijdens de challenge hebben 100 horecabedrijven in 6 weken tijd geprobeerd voedselverspilling in hun horecazaken te reduceren. Van snackbar tot lunchroom en van hotelketen tot sterrenrestaurant, allerlei soorten horecagelegenheden namen deel. Enkele aanpassingen die zij hebben doorgevoerd waren kleinere porties serveren, zoveel mogelijk op bestelling bereiden en het inkorten van de menukaart.

Minder voedselverspilling

Door kleinere porties aan te bieden en het delen van porties eenvoudiger te maken, hebben de 100 restaurants in die 6 weken tijd al 21% minder voedsel verspild. Met het #verspillingsvrij-logo en de foodybag-campagne willen de organisaties de voedselverspilling in de horeca nog grootschaliger aanpakken. Door deze aanpak hopen zij Nederland dichterbij het doel komt om in 2030 de voedselverspilling te halveren. Volgens Rabobank levert dit halveringsdoel in 2030 voor de horecasector een potentiële kostenbesparing op van 291 miljoen euro (30,5 kilo) en een reductie van 60.500 ton CO2-uitstoot.

Foodybag

Restaurants kunnen het #verspillingsvrij-logo op hun raam plakken en op hun menukaart afdrukken. Hiermee laten ze zien dat ze voedselverspilling tegengaan. Met het logo nodigen restaurants hun gasten uit om het eten dat zij niet opkrijgen te laten inpakken en mee naar huis te nemen. Minister Schouten trapte het initiatief af door op de Horecava 2020 het eerste #verspillingsvrij-logo te plakken op een reusachtige foodybag. Het logo en de foodybag zijn onderdeel van een bredere aanpak van het tegengaan van voedselverspilling in de horeca.

Anderen lazen ook:  Elektrisch rijden kost bijna evenveel als rijden op benzine

Thuis nagenieten van het eten

Volgens minister Schouten brengt de Food Waste Challenge restaurants in de voorhoede van de strijd tegen voedselverspilling. Minister Schouten: “Alles waarvan jij genoten hebt tijdens een avondje in een restaurant, maar wat je niet meer op kan, mag je natuurlijk gewoon meenemen. Met de foodybag hebben we thuis nog een geniet momentje van het lekkere eten. Zo zorgen we er allemaal voor dat we met respect omgaan met ons voedsel, de mensen die het geproduceerd hebben, de mensen die het hebben klaargemaakt en onze leefomgeving.”

 

Bron: Rijksoverheid

 

Zelf ook minder voedsel verspillen? Lees dan:

 

Groener Wonen nieuwsbrief