Er zijn heel wat klussen in huis die je gemakkelijk of met een beetje handigheid zelf kunt aanpakken. Zeker nu we veel thuis zijn, hebben we daar ook meer tijd voor. Je kan je huis gaan isoleren, de lampen vervangen, een waterbesparende douchekop installeren en nog meer energiebesparende maatregelen zelf uitvoeren. Sommige klussen hebben geen invloed op je energieverbruik op langere termijn, maar ook tijdens het klussen kun je jouw energieverbruik beperken. Met deze tips kan jij energiezuinig klussen.

In dit artikel lees je meer over:

 

Energiezuinig klusjes uitvoeren

Je kan klussen in huis zelf uitvoeren of uitbesteden. Als je zelf aan de slag gaat, zorg dan voor goed materiaal en let op je eigen veiligheid. Voor sommige klussen heb je geen stroom nodig, maar soms is het gemakkelijker of noodzakelijk om apparaten te gebruiken tijdens het klussen. Bekijk hieronder onze tips om vaak voorkomende klusjes energiezuiniger uit te voeren.

Behang verwijderen

Behang kun je verwijderen met een behangafstomer. Deze apparaten gebruiken echter veel stroom. Het is daarom energiezuiniger om behang te verwijderen met warm water, een spons en een plamuurmes. Je bent er wat meer tijd aan kwijt, maar je kan dan wel energiezuinig klussen. Wil je jouw behang wat sneller verwijderen? Gebruik dan wasverzachter. Bekijk in het onderstaande filmpje hoe je dat doet:

Hout schuren

Er zijn verschillende schuurmachines waarmee je hout kan schuren. Je kan snel te werk gaan met een bandschuurmachine of vlakschuurmachine. Maar met name een bandschuurmachine kost wel veel stroom. Een vlakschuurmachine heeft een minder groot vermogen. Energiezuinig klussen kun je toch het beste doen door het hout zelf handmatig te schuren.

Zorg er altijd voor dat je het hout goed ontvet en achteraf afstoft. Door het hout vooraf goed te ontvetten, gaat je schuurpapier langer mee.

Duurzaam verven tips

Verven

Voordat je naar de bouwmarkt gaat en een blik verf koopt, is het goed om je te oriënteren op de samenstelling van de verf. Er zijn soorten verf die milieuvriendelijker zijn dan anderen. Hier vind je onze tips voor duurzame verf.

De beste manier om duurzaam te verven is door kwalitatief goede producten te gebruiken. Zo hoef je minder vaak over te verven. Let daarom goed op de dekkingsgraad van de verf. Hoe beter dat is, hoe minder verf je nodig zal hebben.

Verf afbranden

Zijn er nog dikke oude verflagen die aan het afbrokkelen zijn? Dan is het goed om deze eerst te verwijderen, voordat je gaat schilderen. Je kan daarvoor een verfbrander gebruiken, maar die verbruiken behoorlijk wat stroom. Een duurzamere manier om verf te verwijderen, is met behulp van een milieuvriendelijke verfafbijt.

Energiezuinig klussen

Energiezuinig klussen door goede voorbereiding

Energiezuinig klussen begint met het maken van een plan. Als je steeds heen en weer moet rijden naar de bouwmarkt voor spullen, is dat niet alleen vervelend maar ook belastend voor het milieu. Vooral grote spullen kun je natuurlijk niet eenvoudig op de fiets of met het OV gaan halen, dus heb je al snel een auto nodig. Probeer daarom te besparen op benzine door je ritjes naar de bouwmarkt zoveel mogelijk te beperken. Maak vooraf een lijstje met welke spullen je nodig hebt. Zorg er ook voor dat je het juiste gereedschap in huis hebt.

Anderen lazen ook:  Energie besparen op warm water

Goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk, ook bij energiezuinig klussen. Heb je niet alles in huis om aan je klus te beginnen? Kijk dan of je materialen kan lenen van familie, vrienden of je buren. Of maak gebruik van een deelplatform als Peerby. Zeker als je bepaald gereedschap niet vaak nodig zal hebben, is het milieuvriendelijker om het bij iemand te lenen. Als je geen nieuw gereedschap koopt, bespaar je indirect energie tijdens het klussen. Het product hoeft dan immers niet geproduceerd en vervoerd te worden.

Ook tweedehands kun je vaak nog goed gereedschap vinden. Heb je toch echt nieuw gereedschap nodig? Investeer dan in kwaliteit, zodat je gereedschap minder snel aan vervanging toe is.

Denk aan je veiligheid

Nog belangrijker dan energiezuinig klussen is veilig klussen. Jaarlijks belanden veel mensen in het ziekenhuis door ongelukken tijdens het klussen. Ga daarom voorzichtig te werk. Lees altijd goed de instructies van gereedschap en materialen die je gaat gebruiken. Maak gebruik van handschoenen, een veiligheidsbril, werkschoenen en eventueel een helm. Neem geen risico’s met je gezondheid.

Je huis ventileren

Tijdens het energiezuinig klussen

Ventilatie is altijd belangrijk bij het klussen, dus ook bij energiezuinig klussen. Zorg voor voldoende afvoer van de vervuilde lucht en genoeg toevoer van verse lucht. Ook als je klaar bent met klussen, is het goed om nog even de deuren en ramen open te laten staan. Vochtige plekken kunnen zo goed drogen en je verdrijft er schadelijke stoffen mee.

Extra energiezuinige klustips

  • Wist je dat een houten duimstok niet alleen milieuvriendelijker maar ook maatvaster is dan een plastic duimstok?
  • Sommige tools zijn multifunctioneel: Zo kan je met een kurkentrekker uit je keuken ook heel eenvoudig pluggen uit de muur halen.
  • Voorkom stofzuigen achteraf en boor stofvrij door een dubbelgevouwen memoblaadje tegen de muur te plakken. Daarmee kun je eenvoudig het stof opvangen.
  • Een blik met oude verf kun je soms nog goed gebruiken. Verwijder het vel en roer de verf goed door. Zeef eventueel de verf met een nylon kous om resterende klonten en vellen te verwijderen.
  • Een magnetische schroevendraaier is ideaal voor lastig bereikbare plekken. Heb je geen magnetische schroevendraaier in huis? Geen probleem. Je kan een schroevendraaierpunt zelf magnetisch maken door er met één pool van de magneet een aantal keren in één richting overheen te gaan. Wil je de punt weer normaal krijgen? Dan doe je gewoon hetzelfde maar dan ga je met dezelfde pool in de tegengestelde richting over de punt.
  • Kijk hoe je jouw woning energiezuiniger kan maken met behulp van een woningscan.

Groener Wonen nieuwsbrief

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Greenchoice.