Sinds een paar dagen regeert Koning Winter, en hoe! Omdat vorst en sneeuw voorlopig nog aanblijven, hierbij praktische tips voor de tuin.  Hoe help je je planten, gazon en vijver deze koude periode goed door te komen?

Welke planten zijn gevoelig voor vorst?

Strenge vorst kan om verschillende redenen schadelijk zijn voor je tuin. Wintergroene vaste planten en heesters – zoals camelia en Toscaanse jasmijn – kunnen uit de bevroren grond geen vocht opnemen met als resultaat uitdroging. Zeker in combinatie met de winterzon. Sommige planten en bomen zijn extra gevoelig voor vorst. Zo moeten jonge planten en kuipplanten extra beschermd worden tegen vrieskou. Ook planten in potten zijn meer vorstgevoelig dan planten in de volle grond. Van de bomen zijn vooral groenblijvende en exotische loofbomen slecht bestand tegen de vorst.

Sneeuw als isolatie

Een klein laagje sneeuw kan in principe geen kwaad. Sterker nog: het vormt een isolerende laag waardoor het de planten juist beschermt tegen vorst en wind. Je hoeft niet bang te zijn dat de planten verstikken, de uitwisseling van gassen tussen bodem en buitenlucht gaat gewoon door. Dit kan wel gebeuren als het gedooid heeft en vervolgens weer gaat vriezen. Er ontstaat dan een ijslaag die de planten kan verstikken.

Praktische tips

1 Ligt er een dikke laag sneeuw op je planten? Verwijder deze tijdig om afbreken van de takken te voorkomen. Vooral groenblijvende planten, coniferen en planten met slappe takken zijn hier gevoelig voor. Schud de sneeuw voorzichtig van de plant af of veeg het weg met een bezem.

2     Heb je je kuipplanten nog niet binnengezet, doe dat dan alsnog. Zet ze op een vorstvrije, koele plek. Wintergroene planten hebben een plek nodig met daglicht, de andere planten kunnen donker staan.

3     Dek vorstgevoelige struiken af met vliesdoek, jute, rietmatten of matten van wilgentenen.

4     Mijd het gazon. Hoef je niet per se op het gazon te zijn, ga hier dan ook niet lopen. Gras kan in principe gewoon tegen een laagje sneeuw, maar als je erop gaat lopen, wordt de sneeuw in elkaar gedrukt. Hierdoor kan het gras verstikken. Ook breekt het gras makkelijk af als het gevroren heeft. Mijd daarom zoveel mogelijk het gazon, ook als het aan het dooien is. Het gras kan namelijk nog steeds kwetsbaar zijn.

Anderen lazen ook:  Efficiënt omgaan met warmte in huis

5     Snoei niet tijdens een vorstperiode.

6     Zet terracotta potten bij vorst binnen.

7     Isoleer je tuinkasje met noppenfolie.

8     Bestrooi paden met zand i.p.v. zout, dat is beter voor de planten.

9     Is je vijver helemaal dichtgevroren dan kan er geen zuurstof in het water komen kunnen schadelijke stoffen er niet uit. Maak daarom zo snel mogelijk een wak. Doe dit niet door op het ijs te slaan – zo stoor je de vissen – maar zet een pannetje heet water op het ijs. Je kunt ook voorkomen dat de vijver dichtvriest door tijdig een ijsvrijhouder of een bosje riet of stro in de vijver te plaatsen. Als er naast ijs ook sneeuw op de vijver ligt, kun je dit beter weghalen. Zo krijgen de waterplanten voldoende licht.

10  Vergeet in deze koude periode de vogels niet, voedsel vinden is voor hen nu heel moeilijk. Je maakt ze al snel blij met brood, maar ook met een appel, pinda’s of een vetbol. Voer ze liefst zo gevarieerd mogelijk. Meer vogelvoertips vind je op de website van Tuinseizoen.